Review Villa Ravadee Resort & Spa

J N
2015-03-01 20:35:58

ในช่วงเดือนมกราคมฉันอยู่กับครอบครัวของฉันที่ Villa ราวดีรีสอร์ทแอนด์สปา บังกะโลครั้งแรกที่เราได้รับมีปัญหากับแม่มดหนูที่ทำให้เราตื่นตัวตลอดทั้งคืนและหลังจากบางวันเราได้รับอีกห้องที่ดีกับหนูเลย สถานที่ตั้งของรีสอร์ทที่สมบูรณ์แบบใกล้กับชายหาด ในช่วงวันหยุดสุดสัปดาห์รีสอร์ทถูกอัดแน่นไปด้วยผู้คนของบุคคลที่มาจากกรุงเทพฯ นี่เป็นปัญหาสำหรับเราไม่มี; แต่ถ้าคุณไม่ชอบเพลงปลายสูงไม่เลือกรีสอร์ทแห่งนี้ ปัญหานี้จะไม่เพียง แต่สำหรับรีสอร์ทนี้เพราะปิดรีสอร์ทโดยมีสถานการณ์เดียวกัน
แต่ระยะทางที่เจ็ดสิบเอ็ดร้านเป็นเรื่องเกี่ยวกับ 4 กมดังนั้นรถแท็กซี่หรือเช่ารถมอเตอร์ไซด์เป็นผมต้องจะพูด!
10 จาก 30 วันสระว่ายน้ำเป็นไปไม่ได้ที่จะใช้เนื่องจากปัญหาน้ำ สระว่ายน้ำเป็นสีดำทั้งหมด เมื่อเราบ่นผู้จัดการรีสอร์ทบอกว่ามีอะไรจะทำอย่างไร หลังจากที่หนึ่งหรือสองวันขึ้นเมื่อเราถามว่าเมื่อพวกเขาคิดว่าสระว่ายน้ำควรจะสามารถเข้าถึงการจัดการเพียงไม่สุภาพมากตอบว่า "เรา" ในฐานะบุคคลทั่วไปที่ไม่ใช่คนไทยเพียงแค่บ่นและไทยไม่ได้! เราถามสำหรับการชำระเงินคืน แต่ที่แน่นอนออกจากคำถามตามพวกเขา ความเห็นของพวกเขาคือการทำความสะอาดห้​​องพักที่ดีพอ พวกเขาตอบว่าเรายังคงสามารถใช้ชายหาด !! ผมก็ผิดหวังมากที่จะอธิบายให้เด็ก ๆ ของเราที่พวกเขาไม่สามารถใช้สระว่ายน้ำ!
ฉันได้รับในประเทศไทยรวมทั้งสิ้นประมาณ 3 เมาท์ในช่วง 10 ปีที่ผ่านมาและฉันไม่เคยเห็น "แบล็คพูล" และฉันไม่เคยตอบสนองการจัดการรีสอร์ทหยาบคายดังนั้นสิ่งที่เคย !!
พนักงานของรีสอร์ทที่มีความเป็นมิตรมากและชอบที่จะโปรดผู้เข้าพัก.

During January I stayed with my family at the Villa Ravadee Resort & Spa. The bungalow we first were given had problems with rats witch keeps us awake all night long, and after some days we were given another nice room with no rats. The location of the resort is perfect, close to the beach. During the weekends the resort was crowded with party people from Bangkok. This was no problem for us; however if you don’t like high late music don’t pick this resort. This issue goes not only for this resort because the closes by resorts have the same situation.
However the distance to seven eleven shop is about 4km, so taxi or renting motorbike is a must I would say!
10 out of 30 days the pool was not possible to use due to water problems. The pool was totally black. When we complained the manager the resort said that there was nothing to do. After one or two more days when we asked when they thought the pool should be accessible the management only very impolite responded that “we” non-Thai guest just complained, and the Thai didn’t! We asked for reimbursement but that was of course out of the question according to them. Their opinion was that cleaning room was good enough. They responded that we still could use the beach!! I was very frustrating to explain to our kids that they could not use the pool!
I’ve been in Thailand in total about 3 mounts during the previous 10 years and I have never seen a “blackpool” and I have never meet this rude resort management, what so ever!!
The staffs of the resort are really friendly and like to please the guests.
För svenska turister som kommit i kontakt med resorten via Mabelhouse, kan jag å det varmaste rekommendera er att se efter annan förmedlare. Har verkliga dålig erfarenhet av deras tjänster.

Send compliment :